Gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers
De best beschikbare technieken
Kwaliteit en veiligheid

Asbest afvoeren

Asbest afvoeren wordt meestal gedaan door een professionele asbestverwijderaar. Er zijn particulieren die ondanks alle gezondheidsrisico’s zelf asbest verwijderen en afvoeren. Het afvoeren van asbest is voor particulieren in de meeste gevallen gratis en kan via de milieustraat van de gemeente. Asbest komt voor in bouwmaterialen zoals dakplaten, maar ook in oude huishoudelijke apparaten als haardrogers, strijkijzers of warmhoudplaatjes. Let op: het is alleen toegestaan om kleine hoeveelheden asbest (maximaal 35m2 dakplaten) zelf te verwijderen en af te voeren.

Waarom asbest afvoeren?

Waarom is het belangrijk om asbest veilig af te voeren? Als asbesthoudend materiaal scheurt, breekt of zijn hecht gebonden toestand verliest, komen er asbestvezels vrij. Deze asbestvezels verspreiden zich door de lucht. Wanneer een asbestvezel wordt ingeademd is dit zeer schadelijk voor de gezondheid. Indien asbest bij het huisvuil of op andere plekken terecht komt, wordt het anders verwerkt waardoor er veel schadelijke vezels in de lucht komen. Daarom is het belangrijk om asbest veilig op de juiste manier af te voeren.

Hoe veilig asbest afvoeren?

Veilig asbest afvoeren doet men in speciale luchtdicht afgesloten asbestzakken. Dat is bij het afvoeren van asbest verplicht. Het is belangrijk dat het asbesthoudend afval in speciale twee-laags zakken wordt afgevoerd. Speciale zakken zijn in veel gevallen via de gemeente verkrijgbaar. Om zo weinig mogelijk schadelijke vezels te verspreiden moet asbest direct na het verwijderen in de speciale zak verpakt worden. In de zak zitten 2 lagen, die laag voor laag luchtdicht afgesloten moeten worden. De speciale zakken zijn voorzien van asbest logo’s, waaraan gezien kan worden dat er asbesthoudende materialen in de zakken zitten. Het logo op de asbestzakken is verplicht.

Kosten asbest afvoeren

De kosten voor het afvoeren van asbest zijn een opsomming van de kosten van het verpakkingsmateriaal, kosten voor het afvoeren en eventuele transportkosten. Bij de meeste gemeenten kan asbesthoudend afval kosteloos worden afgevoerd. Het verpakkingsmateriaal is in veel gevallen ook kosteloos verkrijgbaar via de gemeente. Indien de ingepakte asbest zakken zelf te transporteren zijn, kunnen de transportkosten ook beperkt blijven.

Asbest zelf afvoeren risico’s

Ondanks dat het is toegestaan om zelf asbest af te voeren, zitten er wel risico’s aan. Zodra asbest breekt of zijn hecht gebonden toestand verliest, komen er schadelijke asbestvezels vrij die zich verspreiden in de lucht. Als men zelf asbest afvoert, loopt men het risico om asbestvezels in te ademen. Indien asbest niet goed verpakt wordt, is er een kans dat asbestvezels tijdens het transport vrijkomen en verspreid worden.

Het advies is daarom om het afvoeren van asbest over te laten aan specialisten die over de juiste kennis en materialen beschikken om asbest veilig te verwijderen en af te voeren.

Sloopmelding asbest

Bij veel gemeenten en milieustraten moet een asbestmelding of een sloopmelding overlegd worden bij het inleveren van asbesthoudende materialen. Het is belangrijk om de sloopmelding geruime tijd voordat asbest verwijderd wordt, te doen bij de lokale gemeente.
Bedrijfs- en Persoonscertificaat
Veiligheid, Gezondheid en Milieu